'Wij kunnen behoeften van verenigingen invullen'

'Wij kunnen behoeften van verenigingen invullen'

Geplaatst: 10-01-2019 | Door: Cris Zwanenburg

Tien jaar geleden telde Nederland 3200 voetbalverenigingen; anno 2018 zijn dat er nog maar 2600. Dat komt enerzijds doordat gemeenten verenigingen verplichten om te fuseren, anderzijds gaan verenigingen over de kop doordat ze te weinig leden en bereidwillige vrijwilligers hebben. Een voetbaldier als Dennis van den IJssel, eigenaar/oprichter van Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek, gaat dit aan het hart.

"Met Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek wil ik naar een menukaart toe waar verenigingen aan kunnen geven van welke diensten van ons zij gebruik willen maken. Wij kunnen de behoeften van verenigingen invullen en daar profiteren de clubs dan weer van."

Dennis geeft aan dat de core business van Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek in de afgelopen jaar is verschoven; van een locatie of veld huren om een cursus naar samenwerken met clubs. "Op dit moment werken wij samen met ruim tien verenigingen. Bij zeven clubs detacheer ik mensen. Destijds snapten clubs niet wat ik zou willen met het huren van een veld. Eigenlijk is dat nu precies hetzelfde met de verenigingsondersteuning die wij bieden. Een aantal clubs snapt nog niet wat mijn toegevoegde waarde zou kunnen zijn."

Voetbalinhoudelijke kennis
Bijna alle voetbalverenigingen kennen het probleem van een gebrek aan mensen. Bijvoorbeeld voor de schoonmaak, voor trainingen. "Eigenlijk voor alles", stelt Dennis. "Als ze al een trainer hebben, is dat vaak een vrijwillige vader of moeder. Mensen die doorgaans geen voetbalinhoudelijke kennis hebben. Ze hebben moeite om te gaan met kinderen die een bepaald gedrag vertonen en met ouders die te veel op willen komen voor hun kind. Daar kunnen wij de verenigingen bij helpen."

Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek wil voetbalverenigingen ontzorgen door de doelgroepen spelers, trainers, coaches en coördinatoren positief te beïnvloeden en te zorgen voor kwaliteitsverbetering. Je moet dan denken aan het ontwikkelen van trainings- en wedstrijdprogramma’s op maat, het intern opleiden van beginnende en gevorderde trainers en het begeleiden van kader binnen de eigen trainings- en coachingspraktijk.

Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek ondersteunt verenigingen op voetbaltechnisch vlak door trainingsprogramma’s (digitaal) aan te leveren. Om de zes weken organiseert Dennis dan een avond voor de trainers en coaches van de betreffende voetbalvereniging. Steeds vaker krijgt Dennis de vraag of hij mensen kan leveren. Zo is er een vereniging die een contract voor drie jaar heeft afgesloten; andere verenigingen voor één of twee jaar. "Er zit een vereniging bij waar ik 29 uur per week vul."

Nieuwe geldstromen initiëren
Een probleem is dat de meeste clubs nauwelijks tot niet geld hebben. Ook daar kan Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek de clubs bij helpen. "De volgende fase is het initiëren van nieuwe geldstromen. Door bestaande voetbalactiviteiten te organiseren of nieuwe te initiëren, creëert zo’n club een pot met geld waarmee ze andere keuzes kunnen maken."

Ook de maatschappelijke rol van de vereniging is aan verandering onderhevig. In het nieuwe Sportakkoord staat voorgeschreven hoe de gemeenten in Nederland sport in moeten gaan vullen. Een van die punten is het voorkomen dat mensen in de zorg terecht komen. "Aan de voorkant preventie bevorderen in plaats van aan de achterkant helpen. Door nieuwe geldstromen aan te boren kan zo’n club straks de keuze maken om extra ballen te bestellen of mensen van mij in te huren die ervoor kunnen zorgen dat het niveau van de trainers, en dus de trainingen, omhoog gaat."

De door Dennis beoogde menukaart dient aan de ene kant om verenigingen te ontzorgen, maar ook om te werken aan continuïteit. "Ik kan mensen leveren die van half 9 ’s morgens tot half 5 ’s middags op de accommodatie van een vereniging zijn om te zorgen dat het veld niet de hele dag vrij ligt, maar daar spel- of voetballes wordt gegeven aan welke doelgroep dan ook: statushouders, (te) zware mensen, werklozen of wat voor doelgroep dan ook."

Losse modules
De voetbalclub van de toekomst krijgt te maken met een voetbalaanbod en een maatschappelijk aanbod. "Dat maatschappelijke aanbod vindt overdag plaats, waardoor de bezettingsgraad van je veld en de accommodatie omhoog gaat. Vijf dagen per week vindt vanaf half 5 het voetbalaanbod plaats. Een club gaat het nauwelijks meer voor elkaar krijgen om twee keer per week met een team tegelijk te kunnen trainen. Wil je als club meer bieden, dan moet je denken aan losse modules die bij ons te bestellen zijn. Bijvoorbeeld door op een bepaald moment een training gericht op aanvallen te organiseren. Waarom zou iemand die te zwaar is of geen talent heeft maar wel gek is van voetbal, niet vier keer per week kunnen trainen."

Met het concept van Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek kan een vereniging ervoor zorgen dat het imago van die club in de regio er anders uit komt te zien. "Stel je voor dat je in een regio zit met tien verenigingen die allemaal dezelfde problematiek hebben. Als één vereniging investeert in een mannetje voor op de club, dan ga je je onderscheiden van andere verenigingen."

Over Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek
Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek richt zich in het kader van voetbalontwikkeling op het aanbieden van extra activiteiten voor jongens en meisjes in de leeftijdscategorie 6 tot 16 jaar. Bij Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek ligt het accent op het opleiden van jeugdspelers. Daarnaast ondersteunt Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek voetbalclubs in de breedste zin van het woord: zowel op het veld als ook aan de bestuurstafel. Denk aan coachen en opleiden van jeugdtrainers, een trainingsplan, het organiseren van trainersavonden, coördineren en het verzorgen van trainingen. Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek detacheert ook jeugdtrainers.

Daarnaast biedt Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek helpt verenigingen met het organiseren van alle randvoorwaarden met betrekking tot voetbal, het oplossen van kaderproblemen en het invullen van de maatschappelijke rol van de vereniging binnen de buurt of de gemeente.

Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek werkt langdurig en structureel samen met FC Oudewater (voorheen Unio), VV Bodegraven, VV Stolwijk, CVV Jodan Boys (Gouda), VV Zwammerdam, RKVV Meerburg (Zoeterwoude), Rohda ’76 (Bodegraven), VV VEP (Woerden), Alphense Boys, SV ARC (Alphen aan den Rijn), CVV Berkel (Berkel en Rodenrijs), SV Nieuwkoop, GC & FC Olympia (Gouda) en SC Willingen (Willingen, Duitsland).

De Complete Techniek maakt gebruik van Cookies ter verbetering van onze website. Maakt u verder gebruik van onze website dan gaat u hiermee akkoord.
Meer informatie

Ok